Jos sinä saisit päättää…

…niin millä tavalla tulevaisuuden roolipelijulkaisuja tulisi muuttaa nykyisiin verrattuna?

Ovatko painetut kirjaversiot jo vanhentunutta kamaa? Kuuluuko pelistä saada ilmaisversio netistä? Pitäisikö julkaisujen olla värikkäämpiä, kuvitetumpia ja yksityiskohtaisempia, vai mielummin simppeleitä ja tiiviitä paketteja? Minkälaisia lisäominaisuuksia pelin mukana kuuluisi olla (zoomattava maailmankartta? Hahmogeneraattori? Custom-nopat? Cloud-tilaa omille kampanjoille?)

Ihan ensimmäisenä itse ainakin ajattelen yksinkertaisia asioita, kuten sisällysluetteloa, aakkoshakemistoa ja loogisesti etenevää taittoa, mutta mihin te muut haluaisitte julkaisijoiden panostavan lisää?

 

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Jos sinä saisit päättää…

 1. Max sanoo:

  Ite tykkäisin eniten ajatuksesta one-page-pdf ilmasiks. Siihen tiivistetyt säännöt ja kikkailut. Settingin ja maailman tiivistäminen toiseen one-pageen tai ihan vaan kotisivuille. Ideana et porukka sais alkupaloja, joka vois johtaa ite kirjan ostamiseen. Figuilla tehään samaa. Pelataan intropeli yksinkertaistuilla säännöillä, ettei ihmiset muserru monimutkaisuuden alle.
  One-pageilla on kans helpompi saada ihmiset tutustumaan maailmaan ja sääntöihin, kun ei oo niin paljoa luettavaa ja tutkittavaa. Short attention span jne.

  Esimerkki one-pagesta: http://simpleroleplaying.files.wordpress.com/2012/11/digital_shades_v1_1.pdf

 2. Villle sanoo:

  Pidän Heimojen valinnasta jakaa ilmainen ja täysin pelattava kevytversio omalla sivullaan digitaalisena sekä Eclipse Phasen avoimesta ajatuksesta, jossa kovakantinen painos sisältää muutoin ilmaisen kirjan lisäksi kauniisti taitetun kokonaisuuden ekstensiivisine kuvineen. Vanhasta kirjamenetelmästä ajautuisin kuitenkin hiljalleen pois, se alkaa olla hankalaa suhteessa vaihtoehtoisiin ratkaisuihin.

  Interaktiiviset hahmolokkeet, cloud storage-palvelu muistiinpanoja, kampanjainfoa ja lomakkeita varten ovat vaihtoehtoisia palveluita mitä haluaisin nähdä tulevaisuudessa. Hahmolomakkeet… kuka enää tulostaa ylipäätään mitään? Tabletit, suuret näytöt, langattomat verkot ja älypuhelimetkin mahdollistavat niin paljon. Vaikka pelijärjestelmäsimulaattori on vielä vähän kaukana todellisuudesta, ei sekään olisi mielestäni mitenkään mahdoton konsepti roolipelikirjalle. Tarvitseeko sen tosiaan olla pelkästään kirja? Kirja ylipäätään?

  Videopeliteollisuudessa paljon puhuttu ja tällä hetkellä toimivimpia markkinamalleja ”free-to-play” voisi hyvin toimia myös roolipelikonseptin pohjana. Lisämateriaalia saisi maksusta omaan käyttöön, erillisillä pelaamista helpottavilla palveluilla voisi täyttää taskuja ja esimerkiksi modulaarinen säännöstö olisi helposti luettavissa ja jopa kustomoitavissa pelikampanjaan sopivaksi. Monissa maailmoissa ja konsepteissa on kuitenkin useampi mahdollinen tapa painottaa pelin tyyliä. Taistelu, politiikka, draama, seikkailu… Voisiko olla (maailmalle luotu tietenkin) pelimoottori, jonka peliporukka voisi itse luoda sopivaksi ja sisällyttää ne pelille oleellisimmat asiat ekstensiivisemmin?

  • darayka sanoo:

   Itse en luopuisi tulostetuista hahmolomakkeista ainakaan ihan vielä, sillä esimerkiksi muistiinpanojen tekeminen on niihin minulle toistaiseksi helpompaa kuin digiversioihin (ehkä siksi että tykkään töherrellä hahmolappuihin kaikkea muutakin kuin muistiinpanoja). Paperisissa hahmolapuissa ja konkreettisessa kirjassa on myös mulle tärkeä käsin kosketeltavuuden ulottuvuus, joka vaikkapa tabletilla luettavasta pdf:stä puuttuu. Parin vuoden päästä tilanne saattaa tosin olla jo ihan erilainen.

   Erillinen ja kevyempi ilmaisversio on munkin mielestä hyvä systeemi, ja sellainen löytyykin nykyään kai aika monesta pelistä. Heimoista ja Eclipsestä molemmista ainakin. On myös tosi siistiä, että Eclipse Phase on kokonaan creative commons lisenssin alla, ja haluaisin itsekkin jatkaa samaa linjaa. Roolipelien koko luonne kun on kuitenkin yhdessä tekemisessä.

   Jotenkin minun on vaikea uskoa, että jonkun tietyn pelisysteemin mukana tuleva kampanjan tallentamiseen tarkoitettu softa olisi mitenkään erityisen suosittu. Suurin osa roolipelaajista pelaa kuitenkin useita eri pelejä, ja olisi todella epäkätevää jos kaikkien kampanjoiden muistiinpanot olisivat eri sivustojen takana. Ehkä toimivampi olisi jokin yleinen kampanjoiden hallinnointiin tarkoitettu sivusto, joka tarjoaisi lisäosia erilaisiin pelisysteemeihin.

 3. Sami Koponen sanoo:

  Mitenkäs projekti on lähtenyt käyntiin näin ensimmäisen kuukauden jälkeen? Uutta blogausta vain tulemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: